A TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00010 azonosítószámú projekt bemutatása

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 215 millió forint Európai Uniós támogatás segítségével három településen és három helyszínen – Berettyóújfaluban a Bihari Múzeumban, Bakonszegen a Bessenyei György Emlékházban és Zsákán a Rhédey kastélyhoz tartozó ingatlanon – valósult meg, Berettyóújfalu Város Önkormányzata konzorciumi vezetésével.
A program az épített örökség turisztikai hasznosítására és turisztikai szempontból fontos helyszínek összekapcsolására nyújtott lehetőséget, bővítve a bihari térség vonzerejét, lehetőséget biztosítva, hogy a közeljövőben bekapcsolódhasson az országot körbefutó tematikus utak hálózatába.
A projekt általános célja, hogy a Bihari térségre jellemző gazdag és sokrétű történelmi és kulturális örökségre alapozva, egy korszerű infrastruktúrával és magas színvonalú szolgáltatásokkal rendelkező, turisztikai attrakciókat összekötő tematikus út létrehozásával hozzájáruljon a megye és a régió versenyképességének növekedéséhez.
Először Bakonszegen, a Bessenyei György Emlékháznál kezdődtek el a munkálatok. A tetőszerkezet, a nádfedés teljes megújulása mellett, külső és belső festés és a villamos hálózat fejlesztése valósult meg. Emellett egy külön épületben vizesblokk került kialakításra. Az emlékházat körbevevő kerítés is megújult, továbbá egy fedett pihenőhelyet hoztak létre, ahol a látogatócsoportok közművelődési programokon, foglalkozásokon vehetnek részt.
Zsákán a Rhédey kastély mellett Történelmi Élménypark jött létre, melynek része egy 40x100 méteres Hagyományőrző Huszárlovas bemutatópálya 200 férőhelyes fedett lelátóval, valamint egy Huszárképző kézműves foglalkoztató két kemencével. Továbbá a Rhédey kastély előkert rekonstrukciója során parkoló, valamint kerékpártároló épült, ezzel segítve a látogatókat a helyszín könnyebb megközelíthetőségében.
Berettyóújfaluban a Bihari Múzeum épületének homlokzata és a látogatók számára nyilvános belső terek felújítása mellett lift kialakításával az épület teljes körű akadálymentesítése is megtörtént. A közgyűjtemények által őrzött kulturális javak biztonsága és a látogatók érdekében a tűz- és vagyonvédelmi rendszer korszerűsítése is a projekt részeként valósult meg. Az épület földszintjén egy információs pult került kialakításra, amely többfunkciós (porta, ruhatár, pénztár) kiszolgáló helyiségként funkcionál. A projekt keretében a múzeum állandó kiállításának több terme öltött 21. századi formát és az intézmény egész területén turisztikai attrakciók kerültek kialakításra.
A projekt részeként a három helyszín közös programcsomagokkal várja a Biharba látogató vendégeket.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG

Bihari Múzeum


Bessenyei György Emlékház


Rhédey Kastély

getasearch
embedgooglemap.net
© 2024 Berettyó Kulturális Központ. Minden jog fenntartva.